MENI
Naslovna » Aktivnosti » Informacije o održanim sednicama

Informacije o održanim sednicama

28. mart 2017. godine

32. sednica Republičke izborne komisije

Na 32. sednici, koju je Republička izborna komisija održala 28. marta 2017. godine, doneto je Rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine.

Republička izborna komisija donela je i odluke o obrazovanju radnih tela Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine, na teritoriji AP Kosovo i Metohija i imenovanju članova biračkih odbora i to za Kosovski upravni okrug, Kosovsko-mitrovački upravni okrug, Pećki upravni okrug, Prizrenski upravni okrug i Kosovsko-pomoravski okrug.

Takođe, članovi Republičke izborne komisije doneli su i Rešenje o obrazovanju biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine, na teritoriji AP Kosovo i Metohija, kao i odluke o izmeni odluka o obrazovanju radnih tela Republičke izborne komsije u opštini Inđija, u gradskoj opštini Mladenovac u gradu Beogradu i u opštini Rekovac.

Na kraju sednice, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević obavestio je članove da je Radna grupa za posmatrače dala ovlašćenja za praćenje rada organa za sprovođenje izbora za sedam stranih posmatrača i to: Delegaciji EU u Srbiji, Interparlamentanoj skupštini Zajednice nezavisnih država, Ambasadi Francuske u Beogradu, Ambasadi Holandije u Beogradu, Ambasadi Rumunije u Beogradu, Ambasadi Švedske u Beogradu i Ambasadi Austrije u Beogradu, kao i da se razmatraju prijave Državne izborne komisije Makedonije i dodatne prijave udruženja Građani na straži, CRTA, CESID i JUKOM.

Predsednik Dimitrijević je istakao da su koordinatori Republičke izborne komisije izvršili uspešno obuku radnih tela, ukupno njih 161, sa preko 1.000 ljudi, i pozvao kooridinatore da o tome dostave izveštaje Republičkoj izbornoj komisiji.

Takođe, predsednik Dimitrijević podsetio je da preuzimanje izbornog materijala iz štamparije JP „Službeni glasnik“ i njegovo dostavljanje radnim telima u upravnim okruzima počinje sutra, 29. marta 2017. godine.

Sednici je predsedavao Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

24. mart 2017. godine

31. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija održala je 24. marta 2017. godine, 31. sednicu.

Na početku sednice, članovi Republičke izborne komisije odali su minutom ćutanja počast žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević sazvao je ovu sednicu u skladu sa zahtevom devet članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji su predložili razmatranje Predloga odluke za izmenu člana 1. stav 2. Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine; Predloga odluke za izmenu člana 90. Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine i Predloga za izmenu člana 91. Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

S obzirom da je za predloženi dnevni red glasalo osam od ukupno 28 članova Republičke izborne komisije, predsednik Vladimir Dimitrijević konstatovao je da dnevni red nije utvrđen i zaključio 31. sednicu.

Sednici je predsedavao Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

24. mart 2017. godine

30. sednica Republičke izborne komisije

Članovi Republičke izborne komisije su na 30. sednici, održanoj 24. marta 2017.godine, doneli Rešenje kojim se prigovor birača Dejana Tadića iz Sombora, protiv Uputstva za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Republike raspisanim za 2. april 2017. godine, na teritoriji AP Kosovo i Metohija, odbacuje kao nedopušten.

Na sednici je doneta i Odluka o utvrđivanju numeričkog prikaza merila za imenovanje članova biračkih odbora na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

U nastavku rada, Republička izborna komisija je donela Rešenje o izmeni Dopunskog rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2. april 2017. godine, i to u delu pod 6. INOSTRANSTVO, gde se na biračkom mestu 48. menjaju naziv i adresa biračkog mesta. Takođe, doneto je i Rešenje o izmeni Rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2.april 2017.godine, i to u delu pod 25. PČINjSKI UPRAVNI OKRUG, 158. VLADIČIN HAN, gde se na biračkom mestu 52. menja naziv biračkog mesta.

Članovi Republičke izborne komisije doneli su i Odluku o izmenama Odluke o obrazovanju Radnog tela Republičke izborne komisije u gradu Užicu i Odluku o dopuni Odluke o određivanju kooridinatora Republičke izborne komisije.

Na kraju sednice, predsednik Republike izborne komisije obavestio je članove da je Radna grupa za posmatrače razmotrila 19 prijava i izdala ovlašćenja za praćenje rada organa za sprovođenje izbora raspisanih za 2. april 2017. godine sledećim organizacijama: Udruženje Građani na straži, Udruženje CRTA, Centrala izborna komisija Bosne i Hercegovine, Organizacija SILBA - inicijativa za dijalog i demokratiju iz Danske, Britanska ambasada u Beogradu, Ambasada Ukrajine u Beogradu, Ambasada Bugarske u Beogradu, Ambasada SAD u Beogradu, Centar za slobodne izbore i demokratiju –CESID, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (OEBS/ODIHR), Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Ambasada Kanade u Beogradu, Ambasada Republike Poljske u Beogradu, Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Ambasada Italije u Beogradu, Ambasada Australije u Beogradu, Ambasada Nigerije u Beogradu, Ambasada Švajcarske u Beogradu i Organizacija Evroazija centar.

Sednici je predsedavao Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

22. mart 2017. godine

29. sednica Republičke izborne komisije

Na 29. sednici, održanoj 22. marta 2017. godine, Republička izborna komisija donela je Rešenje o obrazovanju biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine i imenovanju predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika u stalnom sastavu.

U nastavku sednice, članovi Komisije izglasali su Rešenje o izmenama Rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike.

Republička izborna komisija donela je i Uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Republike, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

20. mart 2017. godine

28. sednica Republičke izborne komisije

Na 28. sednici, održanoj 20. marta 2017. godine, članovi Republičke izborne komisije su doneli Odluku o obliku i izgledu glasačkih listića, po kojima će birači glasati na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2.april 2017.godine.

Prema Odluci glasački listići štampaće se sa jednom, dve, tri, četiri ili pet jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama/gradovima u Republici Srbiji, odnosno na hartiji formata A-4 i A-3, u zavisnosti od broja jezičkih varijanti na listiću.

Republička izborna komisija je donela Rešenje o utvrđivanju predstavnika predlagača Luke Maksimovića za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije, te je Relja Joksimović, diplomirani pravnik iz Mladenovca, postao zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnik Grupe građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli-Samo jako, predlagača kandidata Luke Maksimovića za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

U nastavku sednice članovi Republičke izborne komisije doneli su i Rešenje o izmenama Rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2.april 2017.godine, i to u delu pod 17. ZLATIBORSKI UPRAVNI OKRUG, 113. NOVA VAROŠ, gde se na biračkim mestima 32. i 34. menjaju naziv i adresa biračkog mesta.

Takođe, na sednici je doneta i Odluka o izmeni Odluke o obrazovanju Radnog tela Republičke izborne komisije u opštini Šid, a predsednik Vladimir Dimitrijević je obavestio članove Republičke izborne komisije da je predstavnicima Centralne izborne komisije Ruske Federacije izdato Ovlašćenje za praćenje rada organa za sprovođenje izbora raspisanih za 2. april 2017.godine.

Sednici je predsedavao Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

18. mart 2017. godine

27. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je, na 27. sednici održanoj 18. marta 2017. godine, donela Odluku o objavlјivanju ukupnog broja birača u Republici Srbiji, koji je na dan 17. marta 2017. godine 6.724.172.

Članovi Republičke izborne komisije doneli su Rešenje o utvrđivanju broja glasačkih listića za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2. april 2017. godine. Rešenjem je utvrđeno da će se štampati 6.757.793 glasačka listića, i to: 6.724.172, što je ukupan broj birača u Republici Srbiji na dan 17. marta 2017. godine, i 33.621 glasačkih listića, kao rezervu propisanu Zakonom od 0,5 procenata od ukupnog broja birača u Republici Srbiji.

 Republička izborna komisija

U nastavku rada, doneta je Odluka o određivanju vremena početka i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu. Na biračkim mestima u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Polјskoj, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Švajcarskoj i Švedskoj glasaće se 2. aprila 2017. godine, u vremenu od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu, dok će se 1. aprila 2017. godine, u vremenu od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu, glasati na biračkim mestima u Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

17. mart 2017. godine

26. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je, na 26. sednici održanoj 17. marta 2017. godine, donela Rešenje o utvrđivanju

LISTE KANDIDATA ZA IZBOR
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Za kandidate za predsednika Republike, na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine, utvrđeni su:

 1. Saša Janković, koga je predložila Grupa građana „Za Srbiju bez straha“
 2. Vuk Jeremić, koga je predložila Grupa građana „MORAMO BOLjE“
 3. Miroslav Parović, koga je predložila NARODNI SLOBODARSKI POKRET
 4. Saša Radulović, koga je predložila Grupa građana „Dosta je bilo“
 5. Luka Maksimović, koga je predložila Grupa građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako
 6. Aleksandar Vučić, koga je predložila koalicija Aleksandar Vučić - Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije - Ivica Dačić, Socijaldemokratska partija Srbije - Rasim Ljajić, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma, Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Milan Krkobabić, Pokret socijalista - Aleksandar Vulin, Srpski pokret obnove - Vuk Drašković, Pokret SNAGA SRBIJE – BK - Bogolјub Karić, Savez vojvođanskih Mađara - Vajdasági Magyar Szövetség - Ištvan Pastor
 7. Boško Obradović, koga je predložio Srpski pokret Dveri
 8. dr Vojislav Šešelј, koga je predložila Srpska radikalna stranka
 9. dr Aleksandar Popović, koga je predložila Demokratska stranka Srbije (DSS)
 10. Milan Stamatović, koga je predložila Grupa građana „ZA ZDRAVU SRBIJU - MILAN STAMATOVIĆ“
 11. Nenad Čanak, koga je predložila Liga socijaldemokrata Vojvodine

Ova lista kandidata objavlјuje se u „Službenom glasniku Republike Srbije".

U nastavku sednice, članovi Republičke izborne komisije doneli su odluke o izmenama odluka o obrazovanju radnih tela Republičke izborne komisije u gradu Kragujevcu i opštini Stara Pazova.

Takođe, članovi Komisije doneli su Rešenje o izmeni Rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

17. mart 2017. godine

25. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na sednici održanoj 17.marta 2017.godine žrebom utvrdila redni broj kandidata za predsednika Republike na listi kandidata za izbore za predsednika Republike, koji su raspisani za 2.april 2017. godine.

 Republička izborna komisija

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Žrebu, koji je direktno prenosio Drugi kanal Javne medijske ustanove Radio-televizija Srbije, pored članova Republičke izborne komisije, prisustvovali su predstavnici svih predlagača kandidata.

U žrebu su učestvovali predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, zamenik predsednika Želјka Radeta, a u žrebu su pomagali sekretar i zamenik sekretara Srđan Smilјanić i Branko Marinković.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević utvrdio je da su prisutni predstavnici svih kandidata, a zamenik predsednika Želјka Radeta upoznala je prisutne sa postupkom žreba. Predsednik Republičke izborne komisije utvrdio je da je materijal za njegovo sprovođenje potpun i ispravan, nakon čega se pristupilo sprovođenju žreba.

Nakon što je žrebom izvučen redosled kandidata na izbornoj listi i konstatovano da niko od prisutnih pradstavnika predlagača kandidata i članova Republičke izborne komisije nema primedbi, predsednik Republičke izborne komisije objavio je sledeći redosled kandidata na listi kandidata za izbor predsednika Republike na izborima, koji su raspisani za 2.april 2017. godine:

 1. Saša Janković, koga je predložila Grupa građana „Za Srbiju bez straha“
 2. Vuk Jeremić, koga je predložila Grupa građana „MORAMO BOLjE“
 3. Miroslav Parović, koga je predložila NARODNI SLOBODARSKI POKRET
 4. Saša Radulović, koga je predložila Grupa građana „Dosta je bilo“
 5. Luka Maksimović, koga je predložila Grupa građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako
 6. Aleksandar Vučić, koga je predložila koalicija Aleksandar Vučić - Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije - Ivica Dačić, Socijaldemokratska partija Srbije - Rasim Ljajić, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma, Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Milan Krkobabić, Pokret socijalista - Aleksandar Vulin, Srpski pokret obnove - Vuk Drašković, Pokret SNAGA SRBIJE – BK - Bogolјub Karić, Savez vojvođanskih Mađara - Vajdasági Magyar Szövetség - Ištvan Pastor
 7. Boško Obradović, koga je predložio Srpski pokret Dveri
 8. dr Vojislav Šešelј, koga je predložila Srpska radikalna stranka
 9. dr Aleksandar Popović, koga je predložila Demokratska stranka Srbije (DSS)
 10. Milan Stamatović, koga je predložila Grupa građana „ZA ZDRAVU SRBIJU - MILAN STAMATOVIĆ“
 11. Nenad Čanak, koga je predložila Liga socijaldemokrata Vojvodine

Po obavlјenom žrebu i objavlјivanju redosleda kandidata na listi kandidata, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević zaklјučio je sednicu.

17. mart 2017. godine

24. sednica Republičke izborne komisije

 Republička izborna komisija

Na 24. sednici, održanoj 17. marta 2017. godine, Republička izborna komisija odlučila je da prigovor Grupe građana „Bela lađa – kapetan Vuč@ić“, zbog nepravilnosti u postupku predlaganja kandidata za predsednika odbaci kao neblagovremen.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

16. mart 2017. godine

23. sednica Republičke izborne komisije

Na 23. sednici, održanoj 16. marta 2017. godine, Republička izborna komisija je donela Objašnjenje za primenu člana 16. stav 4. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

U nastavku sednice, članovi Komisije doneli su Rešenje o izmeni Rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike.

Takođe, Republička izborna komisija donela je Rešenje o izmenama Dopunskog rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike.

Pod četvrtom tačkom dnevnog reda sednice, članovi Komisije doneli su Rešenje o određivanju 67 biračkih mesta na kojima će glasati lica koja na dan održavanja izbora za predsednika Republike, budu na službi u Vojsci Srbije.

Republička izborna komisija donela je i Odluku o utvrđivanju teksta saopštenja za javnost biračima u Republici Srbiji o načinu ostvarivanja izbornog prava na glasanju za izbor predsednika Republike.

Na sednici, članovi Komisije doneli su Odluku o izmenama i dopunama odluka o obrazovanju radnih tela Republičke izborne komisije.

Republička izborna komisija donela je i Rešenje da Nikolina Lipovšek, diplomirani  pravnik iz Beograda, postaje član Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnica Grupe građana „LjUBIŠA PRELETAČEVIĆ BELI, BELI – SAMO JAKO“, predlagača kandidata Luke Maksimovića, za predsednika Republike na izborima.

Na sednici, članovi Komisije doneli su i Odluku o određivanju koordinatora Republičke izborne komisije.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

15. mart 2017. godine

22. sednica Republičke izborne komisije

Na 22. sednici, održanoj 15. marta 2017. godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje o odbijanju proglašenja Predraga Vučetića za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

U nastavku sednice, Komisija je donela odluke o obrazovanju 161 radnog tela Republičke izborne komisije.

Pod trećom tačkom dnevnog reda sednice, članovi Komisije odbacili su prigovor Vladimira Gvozdenovića protiv Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

Republička izborna komisija donela je i Rešenje o izmenama i dopunama Rešenja o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević..

14. mart 2017. godine

21. sednica Republičke izborne komisije

Na 21.sednici, održanoj 14. marta 2017.godine, Republička izborna komisija razmatrala je prigovor Miroja Jovanovića iz Novog Sada, podnetog protiv Rešenja Republičke izborne komisije o proglašenju Luke Maksimovića za kandidata za predsednika Republike, na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine i donela Rešenje kojim se prigovor odbija kao neosnovan.

 Republička izborna komisija

U nastavku rada Komisija je donela Odluku o dodeli Ugovora u postupku javne nabavke (dobara), za nabavku UV lampi za sprovođenje izbora za predsednika Republike.

Sednici je predsedavao Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

13. mart 2017. godine

20. sednica Republičke izborne komisije

Na 20. sednici, održanoj 13. marta 2017. godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora.

U nastavku sednice, Komisija je donela Odluku o utvrđivanju numeričkog prikaza merila za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu, za sproveđenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

13. mart 2017. godine

19. sednica Republičke izborne komisije

Na 19. sednici, održanoj 13. marta 2017. godine, Republička izborna komisija je razmatrala i odlučila da odbaci Predlog zaklјučka o otklanjanju nedostataka Predloga kanditata Luke Maksimovića za za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine, koji je podnela Grupa građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako.

U nastavku sednice, članovi Republičke izborne komisije usvojili su Rešenje kojim se proglašava Luka Maksimović, student komunikologije, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine, na predlog Grupe građana Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

13. mart 2017. godine

18. sednica Republičke izborne komisije

Na 18.sednici, održanoj 13. marta 2017.godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava Milan Stamatović, tehničar tehnolog iz Čajetine, Zlatibor, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine, koga je predložila Grupa građana «ZA ZDRAVU SRBIJU-MILAN STAMATOVIĆ», sa 12.027 pravno valјane overene izjave birača.

Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora i Rešenje kojim se utvrđuje da Slobodan Popovac i Borislav Mitrović, diplomirani pravnici iz Beograda, postaju član, odnosno, zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici predlagača kandidata Milana Stamatovića.

 Republička izborna komisija

Komisija je u nastavku rada donela Zaklјučak kojim se nalaže Grupi građana «Bela lađa-kapetan Vuč@ić“, predlagaču kandidata Predraga Vučetića za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine, da najdocnije u roku od 48 časova od časa dostavlјanja ovog zaklјučka, otkloni nedostatke podnetog predloga kandidata.

Komisija je donela Rešenje kojim se proglašava Miroslav Parović, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva-master, iz Novog Sada, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine, na predlog NARODNOG SLOBODARSKOG POKRETA. Predlagač kandidata postupio je po Zaklјučku Republičke izborne komisije o otklanjanju nedostataka predloga kandidata dostavivši 544 novopodnete pravno valјane izjave birača koje podržavaju predlog kandidata, te je tako kandidatura Miroslava Parovića za predsednika Republike podržana sa ukupno 10.390 pravno valјanih izjava birača.

Članovi Republičke izborne komisije doneli su Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora i Rešenje kojim se utvrđuje da Miloš Jančić, diplomirani pravnik iz Beograda i Petar Mijanović, advokat iz Novog Sada, postaju član, odnosno, zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici predlagača kandidata Miroslava Parovića.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava Nenad Čanak, diplomirani ekonomista iz Novog Sada, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine, na predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine, sa 11.004 pravno valјane overene izjave birača.

Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora i Rešenje kojim se utvrđuje da Bojan Pudar i Jelena Zlojutro, diplomirani pravnici iz Beograda i Novog Sada, postaju član, odnosno, zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici predlagača kandidata Nenada Čanka.

Sednici je predsedavao Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

12. mart 2017. godine

17. sednica Republičke izborne komisije

Na 17.sednici, održanoj 12. marta 2017.godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava prof.dr Aleksandar Popović, doktor hemijskih nauka iz Beograda, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine, na predlog Demokratske stranke Srbije (DSS).

Kandidatura prof.dr Aleksandra Popovića podržana je sa 10.030 pravno valjane overene izjave birača.

 Republička izborna komisija

Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora i Rešenje kojim se utvrđuje da Miloš Janić i Nikola Todorović, diplomirani pravnici iz Beograda, postaju član, odnosno, zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS), predlagača kandidata prof.dr Aleksandra Popovića za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine.

U nastavku sednice članovi Republičke izborne komisije doneli su Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2.april 2017.godine. Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija određeno je 90 biračkih mesta, a u inostranstvu, u 32 zemlje, 53 biračka mesta.

Sednici je predsedavao Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

11. mart 2017. godine

16. sednica Republičke izborne komisije

Na 16. sednici, održanoj 11. marta 2017. godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava Saša Radulović, diplomirani inžinjer elektrotehnike iz Beograda, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

Kandidata Sašu Radulovića predložila je Grupa građana „Dosta je bilo“, a kandidatura je podržana sa 10.579 pravno valјanih overenih izjava birača.

 Republička izborna komisija

U nastavku sednice, Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora.

S tim u vezi, Republička izborna komisija donela je i Rešenje da Ivan Ninić, diplomirani pravnik iz Novog Sada, postaje član, a Vojin Bilјić, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici Grupe građana „Dosta je bilo“, predlagača kandidata Saše Radulovića, za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević..

11. mart 2017. godine

15. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na 15. sednici, održanoj 11. marta 2017. godine, donela Zaklјučak kojim se nalaže NARODNOM SLOBODARSKOM POKRETU, predlagaču kandidata Miroslava Parovića, za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine, da najkasnije u roku od 48 časova od časa dostavlјanja Zaklјučka, otkoloni nedostatak podnetog Predloga kandidata, i to tako što će Republičkoj izbornoj komisiji dostaviti najmanje 154 nedostajuće pravno valјane overene izjave birača koji podržavaju Predlog kandidata.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija odlučivala je o prigovoru Andrije Janićijevića iz Zemuna zbog povrede izbornog prava i donela Rešenje kojim se prigovor odbacuje kao neosnovan.

Pod tačkom razno, članovi Republičke izborne komisije, usvojili su Predlog prof. dr Vesne Rakić Vodinelić, članice Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, da se prigovor Andrije Janićijevića iz Zemuna zbog povrede izbornog prava prosledi Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

10. mart 2017. godine

14. sednica Republičke izborne komisije

Na 14. sednici, održanoj 10. marta 2017. godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava Boško Obradović, profesor srpskog jezika i književnosti iz Čačka, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

Kandidata Boška Obradovića predložio je Srpski pokret Dveri, a kandidatura je podržana sa 11.212 pravno valјanih overenih izjava birača.

 Republička izborna komisija

Takođe, Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija donela je Rešenje da Ognjen Đurić, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje član, a Bojan Bajčeta, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici Srpskog pokreta Dveri, predlagača kandidata Boška Obradovića za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

10. mart 2017. godine

13. sednica Republičke izborne komisije

Na 13. sednici, održanoj 10. marta 2017. godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava Vuk Jeremić, magistar javne administracije i međunarodnog razvoja iz Beograda, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

Kandidata Vuka Jeremića predložila je Grupa građana „MORAMO BOLjE“, a kandidatura je podržana sa 14.360 pravno valјanih overenih izjava birača.

 Republička izborna komisija

Takođe, Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora i Rešenje da Vesna Ćirić, diplomirani pravnik iz Valјeva, postaje član, a Iva Đinđić Ćosić, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici Grupe građana „MORAMO BOLjE“, predlagača kandidata Vuka Jeremića za predsednika Republike.

Pod tačkom razno, predsednik Komisije obavestio je članove da je Radna grupa za posmatrače razmotrila i usvojila prijavu za domaće posmatrače za praćenje rada organa za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine, koju je podneo Komitet pravnika za lјudska prava – JUKOM.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

9. mart 2017. godine

12. sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na 12. sednici, održanoj 9. marta 2017. godine, donela Rešenje da Bojana Bojić, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje član, a Uroš Kršić, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici Srpske radikalne stranke, predlagača kandidata dr Vojislava Šešelјa za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

U nastavku sednice, članovi Republičke izborne komisije doneli su Rešenje o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2. april 2017. godine. Komisija je ustanovila 8 523 biračka mesta za glasanje, od toga 8224 u opštinama, odnosno gradovima, i 29 biračkih mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija.

Takođe, članovi Republičke izborne komisije doneli su Odluku o utvrđivanju numeričkog prikaza merila za imenovanje članova radnih tela Republičke izborne komisije.

Republička izborna komisija je na sednici donela i Odluku o načinu obaveštavanja Republičke izborne komisije o toku glasanja na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2. april 2017. godine.

Pod tačkom razno, predsednik Komisije obavestio je članove da je Radna grupa za posmatrače razmotrila i usvojila prijavu za domaće posmatrače za praćenje rada organa za sprovođenje izbora za predsednika Republike raspisanih za 2. april 2017. godine, koje je podnelo Udruženje Centar za slobodne izbore i demokratiju – CESID.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

6. mart 2017. godine

11. sednica Republičke izborne komisije

Na 11. sednici, održanoj 6. marta 2017. godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava dr Vojislav Šešelј, profesor univerziteta iz Zemuna, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

Kandidata dr Vojislava Šešelјa predložila je Srpska radikalna stranka, a kandidatura je podržana sa 12.976 pravno valјanih overenih izjava birača.

Takođe, Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora.

U nastavku sednice, doneta su Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

Republička izborna komisija je odlučivala i o prigovoru Ljubomira Grujića iz Beograda, zbog nepravilnosti u postupku predlaganja kandidata za predsednika Republike i donela Rešenje kojim se prigovor odbacuje, kao neblagovremen.

 Republička izborna komisija

Članovi Republičke izborne komisije usvojili su i Izveštaj o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad Narodne skupštine u delu planiranih i izvršenih rashoda za finansiranje redovnog rada i izbornih aktivnosti Republičke izborne komisije u 2016. godini.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija donela je Rešenje da prof. dr Vesna Rakić Vodinelić, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje član, a Ljilјana Benać Šantić, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici Grupe građana „Za Srbiju bez straha“, predlagača kandidata Saše Jankovića za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

Republička izborna komisija donela je i Rešenje da Marina Đukanović, diplomirani pravnik iz Beograda, postaje član, a Srđan Vasković, diplomirani pravnik iz Niša, postaje zamenik člana Republičke izborne komisije u proširenom sastavu, kao predstavnici koalicije Aleksandar Vučić - Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije - Ivica Dačić, Socijaldemokratska partija Srbije - Rasim Ljajić, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma, Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Milan Krkobabić, Pokret socijalista - Aleksandar Vulin, Srpski pokret obnove - Vuk Drašković, Pokret SNAGA SRBIJE – BK - Bogolјub Karić, Savez vojvođanskih Mađara - Vajdasági Magyar Szövetség - Ištvan Pastor, predlagača kandidata Aleksandra Vučića za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2. april 2017. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

5. mart 2017. godine

10. sednica Republičke izborne komisije

Na 10. sednici, održanoj 5. marta 2017.godine, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava Saša Janković, diplomirani pravnik iz Beograda, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine.

Kandidata Sašu Jankovića predložila je Grupa građana «Za Srbiju bez straha», a kandidatura je podržana sa 17.134 pravno valjane overene izjave birača.

Takođe, Republička izborna komisija je donela Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora, kao i Odluku o određivanju koordinatora Republičke izborne komisije.

 Republička izborna komisija

U nastavku sednice doneta su rešenja o dodeli mandata članovima nacionalnih saveta radi popune upražnjenih mesta u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine i Nacionalnom savetu hrvatske nacionalne manjine.

Član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Ištvan Bačkulin podneo je ostavku na mesto člana saveta, te je Republička izborna komisija mandat dodelila Marti Horvat Odri, sledećem kandidatu sa Izborne liste DZVM-ČONKA ARON VMDK-CSONKA ÁRON.

Član Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Ivan Ušumović podneo je ostavku na mesto člana saveta, te je Republička izborna komisija mandat dodelila Verici Ivković Ivandekić, sledećem kandidatu sa Liste kandidata čiji je nosilac SLAVEN BAČIĆ.

Na kraju sednice, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević obavestio je članove da su udruženjima Građani na straži i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) izdata ovlašćenja da kao posmatrači prate rad organa za sprovođenje izbora raspisanih za 2. april 2017.godine.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

5. mart 2017. godine

Deveta sednica Republičke izborne komisije

Na sednici održanoj 5. marta, Republička izborna komisija je donela Rešenje kojim se proglašava Aleksandar Vučić, diplomirani pravnik iz Beograda, za kandidata za predsednika Republike na izborima raspisanim za 2.april 2017.godine.

 Republička izborna komisija

Kandidata Aleksandra Vučića predložila je Koalicija Aleksandar Vučić-Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije-Ivica Dačić, Socijaldemokratska partija Srbije-Rasim Ljajić, Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma, Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Milan Krkobabić, Pokrt socijalista-Aleksandar Vulin, Srpski pokret obnove-Vuk Drašković, Pokret SNAGA SRBIJE-BK-Bogolјub Karić, Savez vojvođanskih Mađara- Vajdasági Magyar Szövetség-Ištvan Pastor.

Kandidatura je podržana sa 56.516 pravno valјanih overenih izjava birača.

Republička izborna komisija je u nastavku sednice donela i Rešenje o ispunjenju uslova za određivanje predstavnika predlagača kandidata za predsednika Republike u prošireni sastav Republičke izborne komisije i biračkih odbora.

Sednici je predsedavao Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije.

2. mart 2017. godine

Osma sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na Osmoj sednici, održanoj 2. marta 2017. godine, donela Uputstvo za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine, sa obrascima i Odluku o obrascima za podnošenje predloga kandidata za predsednika Republike.

Članovi RIK-a usvojili su i Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

U nastavku sednice, RIK je donela Odluku o dopunama Odluke o obrazovanju radnih grupa Republičke izborne komisije, kao i prateće finansijske odluke neophodne za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

14. februar 2017. godine

Sedma sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na Sedmoj sednici, održanoj 14. februara 2017. godine, donela Odluku da se Javno preduzeće „Službeni glasnik“, Beograd odredi za štampanje glasačkih listića i drugog izbornog materijala za glasanje na izborima za predsednika Republike, koji će se održati u 2017. godini.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija donela je i Odluku da se glasački listići na predstojećim predsedničkim izborima štampaju u „rezedo“ boji (PANTONE 317 U), dok će kontrolini list za proveru ispravnosti glasačke kutije biti štampan u boji „kajsija“ (PANTONE 169 U).

Takođe, pod trećom tačkom dnevnog reda, utvrđen je i tekst dopisa koji će biti upućen Kancelariji za Kosovo i Metohiju, u vezi sa sprovođenjem predstojećih izbora za predsednika Republike na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

07. februar 2017. godine

Šesta sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na Šestoj sednici, održanoj 7. februara 2017. godine, razmotrila obaveštenje predsednika Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine o prestanku mandata Agonu Ajetiju, članu Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, usled podnošenja ostavke.

U skladu sa navedenim obaveštenjem Republička izborna komisija je ustanovila da nisu ispunjeni svi neophodni uslovi za razmatranje zahteva, te je zaklјučila da je neophodno da podnosilac dostavi upotpunjenu dokumentaciju, nakon čega će se ovo obaveštenje razmatrati na nekoj od narednih sednica.

Republička izborna komisija donela je Rešenje o dodeli mandata člana nacionalnog saveta radi popune upražnjenog mesta u Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine Ljilјani Stehlik, usled smrti Jozefa Škornjičkog, člana Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

U nastavku sednice, doneta je Odluka o premeštanju izbornog materijala sa izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 24. aprila i 4. maja 2016. godine.

Takođe, Republička izborna komisija prihvatila je zahtev Poslaničke grupe Dosta je bilo Narodne skupštine za pristup informacijama od javnog značaja.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

28. decembar 2016. godine

Peta sednica Republičke izborne komisije

Republička izborna komisija je na Petoj sednici, održanoj 28. decembra 2016. godine, razmotrila obaveštenje predsednika Narodne skupštine od 23. decembra 2016. godine, da je narodnom poslaniku Ivici Tončevu prestao mandat narodnog poslanika, usled podnošenja ostavke.

U skladu sa navedenim obaveštenjem, Republička izborna komisija donela je Odluku o dodeli mandata narodnog poslanika radi popune upražnjenog poslaničkog mesta u Narodnoj skupštini. Mandat je dodelјen narodnom poslaniku sa Izborne liste „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma“, Ivani Dinić.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija donela je Rešenje o dodeli mandata člana nacionalnog saveta radi popune upražnjenog mesta u Nacionalnom savetu makedonske nacionalne manjine, usled podnošenja ostavke člana Saveta Venčeta Jovanovskog, Jasmini Veličkovski.

Takođe, doneta je Odluka o obrazovanju četiri Radne grupe Republičke izborne komisije i to: Radna grupa za normativne poslove, Radna grupa za finansijske poslove, Radna grupa za unapređenje izbornog procesa za osobe sa invaliditetom i Radna grupa za informisanje.

Pod tačkom razno, konstatovana je Odluka Ustavnog suda kojom se pojedine odredbe Uputstva za sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike 2014. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, u vreme važenja, nisu bile u saglasnosti sa zakonom.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

 Vrh strane